Monday, February 23, 2015

Varjostaminen

Mitä tarkoittaa varjostaminen? Miksi varjostamalla saadaan kuvasta uskottavampi? Miten se tehdään? Mitä tarkoittaa valööri?

Varjostaminen aloitetaan valitsemalla oikea työväline. Voit valita muotokuvatehtävään lyijykynän, grafiittikynän tai hiilen. Niiden lisäksi tarvitset kumin, stompin ja käsipyyhepaperia.

HOX! Valitse lyijykynäsi kovuusaste tarkoin: merkintä HB lyijykynässä merkitsee keskivahvaa. Lyijykynän sisässä ei ole lyijyä niin kuin voisi äkkiseltään ajatella, vaan savea ja hiiltä erilaisessa suhteessa (Lähde: Wikipedia - Lyijykynähttp://fi.wikipedia.org/wiki/Lyijykyn%C3%A4)

Jos lyijykynässä on merkintä B, se tarkoittaa että siinä on suhteessa enemmän hiiltä ja se on pehmeämpi. B-kynillä on mahdollista saada melko tummaa (B, 2B, 4B, 6B).

Jos lyijyknässä on merkintä H, se tarkoittaa että siinä on suhteessa enemmän savea ja se on kovempi. H-kynät ovat tarkoitettu ensisijaisesti tarkkaa ja teknistä piirtämistä varten (H, 2H, 4H, 6H).

Grafiittikynä on lyijykynän ja hiilen välimuoto. Sillä saa tummempaa ja syvempää sävyä kuin lyijykynällä, mutta se ei leviä niinkuin hiili.

Hiili on piirtimistä tummin, ja sillä kannattaa tehdä teoksen tummimmat kohdat. Hiili leviää helposti, joten ole varovainen levittäessäsi sitä! Hiili tarvitsee lopuksi fiksauksen (fiksatiivi on lakka, joka kiinnittää hiilen paperin pintaan).

Opettajan muistiinpanot varjostamisesta: lyijykynän kovuusasteikko, valööriasteikko, kohteen varjo ja heittovarjo
Valööri tarkoittaa sävyn tummuusastetta. Valöörin määrittämiseen on hyvä tehdä valööriasteikko/liuska, johon merkitsee millaisia valööreitä kynästä irtoaa. Tähän liuskaan voi sitten verrata omaa työtään ja etsiä juuri sopivan tummuusasteen.

Piirrettävällä kohteella on aina kaksi varjoa: kohteen varjo ja heittovarjo. Tämä on hyvä pitää mielessä kun piirtää monimutkaisempiakin kohteita, kuten kasvoja. Esimerkiksi nenällä on aina varjo ja heittovarjo, joka määrittää valon suunnan.

Valkoiselle paperille tummalla kynällä piirtäessä emme piirrä valoa, vaan varjoa. Varjon piirtämällä voi kuitenkin päätellä mistä suunnasta valo tulee ja millaista se on. Tämä antaa vaikutelman tilasta, jossa kohde on. Tämän vuoksi varjostaminen saa aikaan niin uskottavan vaikutelman kohteesta tilasta.

Varjostamista voi tehdä monella eri tavalla: voit lisätä sävyä paperiin ja levittää sen sormilla, stompilla tai paperilla. Tällä tavalla saat sileän, liukuvan varjon. Toinen tapa on "etsaus", jota useat sarjakuvapiirtäjät käyttävät. Tässä tavassa varjostus tehdään viivoilla, joita lisätään sitä mukaa, mitä tummempaa haluaa.
Ville Andersson - Behind closed eyes is where the real horror begins (2012)

Ville Andersson - I am Visconti (2012)
Tässä kaksi kuvaa, joissa näkyy hyvin ero "silottelun" ja "etsauksen" välillä. Molemmat kuvat on tehnyt kuvataiteilija Ville Andersson, joka valittiin tänä vuonna vuoden nuoreksi taiteilijaksi! Hänen töihinsä voit tutustua hänen kotisivuillaan: http://www.villeandersson.com/ (Molemmat kuvat on otettu tältä sivulta)

Muistutuksena varjostamisesta:

1. Etsi aina ensin tummin kohta kuvasta jota piirrät! Merkitse se niin tummalla kuin kynästäsi lähtee.
2. Etsi sitten vaalein kohta ja jätä se paperin valkoiseksi. Muista tämä kohta koko työn loppuun asti. Älä peitä sitä.
3. Aseta muut harmaat näiden kahden ääripään välille loogiseen järjestykseen!
4. Vertaa, vertaa, vertaa! Vertaa kaikkea mitä piirrät siihen mitä olet jo piirtänyt! Näin saat varjostuksen toimimaan uskottavasti!
5. Piirrä se mitä näet, älä sitä mitä tiedät (helpommin sanottu kuin tehty, myönnän).

No comments:

Post a Comment